Nem hagyhattam ki, hogy ne írjak még egy receptet ma, úgyhogy megosztom veletek a harmadik receptet is Karácsonyra: a diós grízes szelet! Elkészítése nem a legbonyolultabb, könnyen boldogul vele bárki, aki sütött már sütit életében :)
A diós grízes szeletet két részre oszthatjuk az elkészítés során, ugyanis van egy tészta és egy krém része a dolognak.
Tészta hozzávalók: 10 evőkanál víz, 5 tojás, 15 dkg cukor, 18-20 dkg liszt, 10 dkg dió (bár ez ízléstől függ, hogy ki mennyi diót szeretne a sütibe), és 1 tasak sütőpor.
Krém hozzávalók: 5 evőkanál gríz (púpozott evőkanál!), 20 dkg cukor, 5 dl tej, ismét kb. 10 dkg dió, és 25 dkg vaj, vagy margarin, ki melyiket szereti :) ne felejtsük el, hogy a sütemény tetejére csokimáz kerül, a képen láthatod, hogy fog kinézni.
Elkészítés: a tojássárgához hozzáadjuk a cukrot, habosra verjük, hozzáadjuk a 10 evőkanálnyi vizet, a felvert tojásfehérje felét, aztán a sütőporral elkevert lisztet, majd végüla megmaradt tojásfehérjét és a 10 dkg diót. Mindezt öntsük tepsibe (a tepsit előtte béleljük ki sütőpapírral!), majd 180 celsius fokon kezdjük el sütni. A grízt a tejben megfőzzük, kevergetjük kihűlésig, a vajat a cukorral kikeverjük, majd a dióval együtt ezt a grízhez adjuk. Amikor kihűlt a tészta, rákenhetjük a tésztalapra, az előbb említett csokimázzal megkenjük a tetejét. Ezután a hűtőbe tehetjük egy két órára, és után kisebb szeletekre vágva tálalhatjuk.
A tapasztalat beszél belőlem, érdemes néha kicsit kevesebb cukrot tenni bele, mert a csokimáz miatt ígyis elég édes lesz a sütemény. Fontos még, hogy nagyméretű tepsi kell az elkészítéséhez. Garantáltan úgy fogják vinni Karácsonykor a sütijeidet, mint a cukrot, szó szerint :)
Kellemes Főzőcskézést! :)