HTML

Ötletes Blog - Ötletek és Hírek

Ötletek, hírek és újdonságok, amikről tudni szeretnél. Ez nem egy olyan blog, ami egy témával foglalkozik...az Ötletes Blog minden témát érint, legyen az bármi!

Őket ajánljuk

ÖKO Takarítás

Egy családi vállalkozás, megy környezetbarát takarítás keretében végez mindenféle tisztítási munkálatot. Irodák, lakások, intézmények takarítását egyaránt vállalják, munkájukat minőségi gépekkel/eszközökkel végzik.
Weboldal: www.okotakaritas.hu

Tesz-97 Kft.

Egy sok éves tapasztalattal rendelkező, megbízható dabasi cég, amelynek fő profilja a kiváló minőségű cserepeslemez, trapézlemez, és szendvicspanel gyártás.
Weboldal: www.tesz97.hu

WebOrigin weboldal készítés

Profi weboldal készítés Budapesten rövid határidőn belül cégeknek és vállalkozásoknak. Villámgyors, biztonságos, mobilbarát, és nem utolsósorban keresőbarát weblapok készítése.
Weboldal: www.weborigin.hu

PC Guru

Informatikai blog friss hírekkel a legújabb hardverekről és szoftverekről.
Weboldal: pcguru.blog.hu

Papírtáska Shop

Rövid határidővel készítenek egyedi grafikai elemekkel ellátott papírtáskákat. Ha papírtáska, akkor Papírtáska Shop!
Weboldal: www.papirtaska-shop.hu

Karikagyűrű Bolt

Ha el szeretnéd jegyezni kedvesed, vagy csupán egy ékszerrel lepnél meg valakit akkor íme egy karikagyűrű bolt széles választékkal.
Weboldal: www.karikagyuruk.eu

Egészség-Gyógyászat Blog

Terjedelmes egészségügyi blog számos hasznos cikkel egy egészségesebb életért.
Weboldal: egeszseg-gyogyaszat.blog.hu

Ötlet tartalomjegyzék

Ötletes Feedek

A diákok számára a téli szünet vége a komoly feladatok kezdetét jelenti. Amelyikük valóban szeretne valamilyen egyetemen, vagy főiskolán továbbtanulni, azok elkezdenek elmélkedni azokon a tényezőkön, amivel több pontokat szerezhetnek a továbbtanulás terén.

Érettségi bizonyítványElőször is említsük meg, hogy hogyan számítják a pontokat egy egyetemre való jelentkezésnél. 3 pont kategória van, hogy kiderítse az egyetem, vagy a főiskola, hogy milyen oktatásban részesült a diák, és hogy mennyire lenne érdemes felvenni őt az adott oktatási intézménybe.
Tanulmányi pontok: az utolsó két évvégi érettségi tantárgyak eredménye a bizonyítványban (nem muszáj a választott érettségi tantárgy jegyét választani, választhatsz bármit, amiből ebben a két évben, mondjuk 5-öst szereztél, például tesi, vagy rajz :)), ezek a tantárgyak a matek, az irodalom, a nyelvtan, egy választott idegen nyelv, és egy választott tantárgy. Az elérhtő maximális pontszám erre a kategóriára 200 pont, ezt akkor érheted el, ha mindegyikből mind a két évben ötöst kaptál.
Érettségi pontok: értelemszerűen ezek azok a pontok, amiket érettségire szereznek a diákok, ezekért a pontokért izzadnak a diákok a legtöbbet. Két számítási módja van, az egyiknél az összes tantárgyat nézik és abból vesznek átlagot, a másiknál pedig a két legjobb érettségidet veszik csak figyelembe (megjegyezném zárójelben, hogy ha például a BME informatikus karra szeretnél menni, akkor nem túl szerencsés, a magyar és töri tantárgyat választani, ugyanis, oda a magas matek és informatika tudással rendelkező diákokat keresik. Erre a kategóriára is 200 pont érhető el.
NYelvvizsgaExtra pontok: ez az utolsó kategória, csupán 80 pont érhető el benne, mégis érdemes sokat beszélni róla. Hogyan érhetsz el extra pontokat? Nos, ennek több módja is van. Az egyik legegyszerűbb szerintem, ami még az életed során is nagyon fontos lehet az a nyelvvizsga. Tegyél bármilyen idegen nyelvből nyelvvizsgát, az neked középfokon 35 pontot fog érni, felsőfokon pedig 50 pontot! A nyelvvizsga ma már szinte minden munkahelyen elvárt követelmény, előbb vesznek efel egy embert munkahelyi interjúnál akinek van a birtokában nyelvvizsga, mint akinek nincs, bár ez elég egyértelmű. A második módja az extra pontszerzésnek az az emelt szintű érettségi. Bármilyen tantárgyból tehetsz emelt szintű érettségit, ha felkészültnek érzed magad rá. Ha jól tudom 50 vagy 60% fölött kell teljesíteni, és az már akkor plusz pontokat eredményezhet. A harmadik módja a extra pontszerzésnek egy OKJ vizsga. Az OKJ pozitívuma a pontszerzésen kívül az, hogy szakkal lát el, ha esetleg gimnáziumba jártál volna, és egy munkahelyen ezt is szintén felmutathatod, értékelni fogják. Egy OKJ vizsgáért nem tudom konkrétan hány pontot lehet kapni, szerintem szaktól függ, de úgy 10 és 20 pont között mozog az OKJ vizsga értéke. Érdekes: nem tudom, hogy tudta ezt valaki közületek, de aki olimpia első, második, vagy harmadik helyen végez, az automatikusan megkapja a 480 pontot, azaz bármilyen magyar egyetemre, vagy fősulira felveszik! Nos én ezzel nem teljesen értek egyet, talán akkor értenék egyet, ha sport szekcióba mehetne bárhova Magyarországon, de hogy egy gazdasági, vagy mérnökinformatikus karra simán bejuthasson nulla tudással, az szerintem non-szensz, mármint akkor ha előzőleg semmilyen informatikus oktatással, vagy tudással nem rendelkezik.
Összegezve, nagyon szeretném minden feltörekvő diáknak javasolni az emeltszintű érettségit. Mindenki tudja meg magáról, hogy melyik tantárgyból a legjobb, és legalább abból az egyből tegyen egy emeltszintű érettségit. Sok olyan egyetem van, ahova emeltszintű érettségi nélkül nem juthat be senki 19 évesen. Miért? Ha maximálisan teljesít tanulmányilag és érettséginél, az ugye 400 pont + emeltszintű nyelvvizsga 50 pont. Ez még mindig "csak" 450 pont, de vegyük a híres Corvinus Egyetemet, ahova gazdasági karra általában 460 pont kell minimum. Most mondhatná a kedves olvasó, hogy az OKJ vizsga megold mindent. Sajnos nem, ugyanis OKJ vizsgát csak érettségi után tehetsz, ami azt jelenti, hogy kénytelen leszel kihagyni a Corvinus-t és várnod kell egy, vagy jobb esetben fél évet, hogy újra jelentkezhess egy OKJ vizsgával a kezedben.

Nem azt mondom, hogy feltétlenül minden tantárgyból tegyünk emeltszintűt, vagy hogy az OKJ hülyeség, mert nem véletlenül adnak érte pontokat. Azért mondom, hogy az emeltszintű érettségi a leghasznosabb, mert sokkal inkább elismerik az egyetemen, mint egy nyelvvizsga papírt. Azonban ez már fordítva lesz a leendő munkahelyeden, mert ott majd pont OKJ-t, nyelvvizsga papírt, vagy diplomát kell felmutatnod :) már csak 4 hónapotok van sok sikert diákok!

Eredményes tanulást! :)

Címkék: oktatás tanulás diák okj érettségi nyelvvizsga

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://otletes.blog.hu/api/trackback/id/tr721663109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása