Még mindig hideg van, pedig már közeleg Március, így szeretnék írni egy cikket arról, hogy a kandallóba milyen tüzifa ajánlott leginkább, milyen a minőségi tüzifa. Elsőre ez bizonyára nem hangzik olyan érdekesnek, de ha ezt elolvasod, akkor rájössz, hogy a tüzifa típusa nagyon is számít!
A tüzifának, mint tudjuk rengeteg típusa van, a csertölgytől kezdve, egészen a bükkön át a tölgyig, ezért el kell dönteni, hogy milyet szeretnénk kandallónkba. Mielőtt még eldöntenénk, hogy milyen tüzifa típust választunk, tisztázzuk hogy azt majd mindenképp száraz helyen kell tárolnunk, ugyanis minden tüzifa rendelkezik egy úgynevezett fütőértékkel, és minél szárazabbb a tüzifa, annál nagyobb a fűtőértéke a kandallóban. A frissen vágott fa nedvességtartalma körülbelül 50%, és 1 évnyi száraz tárolás esetén ez lecsökkenhet a légszáraz minősítésre, ami 10-20% nedvességtartalomat jelent. Ezeket az adatokat nemhiába írtam le, mert ebből az következik, hogy érdemes a tüzifa vásárlásnál a térfogatot nézni a súly helyett, így választhatjuk ki a jobb minőséget. A szárazságon kivül még két fontos tényezőt érdemes figyelembe venni tüzifa vásárlás esetén: a feldolgozottságot, és a tüzifa típusát. A feldolgozottság, mindig a gyártóktól és a forgalmazóktól függ, ezt már tőlük kell megérdeklődnöd, hogy mennyire feldolgozott a tüzifa termékük, természetesen minél jobban feldolgozott egy fa, annál nagyobb a fűtőérték, és annál kevesebb energia vész kárba.
Néhány tüzifa típus, és fűtőértéke: - Csertölgy (16,8 MJ/kg)
- Gyertyán (15,8 MJ/kg)
- Bükk (15,6 MJ/kg)
- Tölgy (15,1 MJ/kg)
- Akác (14,8 MJ/kg)