Félreértés ne essék, ez a bejegyzés nem a karácsonyi favágásról fog szólni, hanem ötleteket adok, hogy melyik évszakban kell fát vágni, és milyen tényezőket érdemes figyelembe venni. Nem túl érdekes bejegyzés, de van akit érdekelhet :)
Aszerint, hogy a favágást a tavaszi és nyári, vagy pedig az őszi és téli hónapokban eszközöljük, nyári és téli favágást különböztethetünk meg. A favágás idejének és erdőség részére való megállapításánál különféle körülmények folyhatnak be - a legfontosabb, hogy a fa belső minősége minél jobb legyen. A fát felhasználása előtt ne felejtsük el kiszárítani. Értékes fákat leginkább ősszel szokták vágni, ekkor a legalkalmasabb a favágás, ugyanis a fák a nyár alatt valamilyen oknál fogva sokkal jobb minőségűvé válnak. Gondot okozhat a fák környezete, ha például mocsaras területen van az, ilyenkor különösen nehéz a fakivágás. Mocsaras területeknél általában a téli időszakot tartjuk alkalmasnak, amikor a talaj fagyottabb és keményebb, mint a nyári időszakokban. Összességében a téli fakivágás a legjobb, a magas zordabb hegységekben, ott találhatóak meg a legjobb minőségű fenyők, amik általában a legdrágábbak is szoktak lenni! A téli favágás időperiódusa október végétől március végéig tart.
Természetesen nyáron is szóba jöhet a fakivágás, bár ekkor érdemes a hegységekben lévő erdőket hanyagolni, és valami síkságon lévő erdőt keresni, ugyanis a hegységben lévő fákat sokkal jobban éri a nap, és így a fa veszít minőségéből.