Remélem tetszett az aranygaluska receptje, kaptam pár pozitív visszajelzést, ezért gondoltam, hogy megosztok veletek egy különlegesebb sütireceptet, ami már nem olyan ismert, mint az aranygaluska, íme a második sütemény recept, a Csokis-diós-mézes kocka!
Hozzávalók: igen sok összetevője van ennek a süteménynek, de megéri megcsinálni, mert rendkívül finom, a tapasztalat beszél belőlem. Tehát kell hozzá 1 dl akácméz, 1,5 dl juharszirup, egy csipetnyi só, 12 dkg cukor (az se baj, ha kicsit több), 1 zacskó vanilliás cukor, körülbelül 18 dkg vaj, 20 dkg aszalt puha sárgabarack, 5 dkg dió és ugyanennyi mogyoró, 5 dl tejszín, 50 dkg liszt, 1 zacskó mézeskalács fűszerkeverék, 1 sütőpor (zacskó), 40 dkg tortabevonó (ét!!), valamint a tepsi kikenéséhez lisztet és margarint használj. Amint látod elég sok hozzávaló kell ehhez a süteményhez, de tényleg megéri, ugyanis ez az egyik legfinomabb sütemény, amit valaha is ettem, és mindenkit lenyűgözhetsz Karácsonykor!
Elkészítés: Láboskában a folyékony mézet a juharsziruppal, a sóval, a cukorral, a vaníliás cukorral és kb. 13 dkg vajjal állandóan kevergetve felforraljuk, majd körülbelül kétpercig főzzük. Keverőtálba öntjük, majd 15 percig hagyjuk hűlni. Hűlés közben az aszalt sárgabarackot apró darabokra vágjuk, eztán a mogyorót és a diót finomra daráljuk, majd a tojásokkal, 2 dl tejszínnel, a fűszerkeverékkel, a sütőporral és az átszitált liszttel együtt a mézes masszába dolgozzuk. Beleforgatjuk a felaprított aszalt gyümölcsöt, és a tésztát margarinnal kikent, lisztezett tepsibe simítjuk. Ezután a sütőbe toljuk és maximum 175 celsiusfokon 25 perc alatt megsütjük, közbe figyeljük, hogy oda ne égjen. Ha rendesen megsült, akkor rácsra téve hűlni hagyjuk. Lábosban a maradék tejszínt felforraljuk, a tűzhely szélére tesszük, és megolvasztjuk benne az apró darabokra tördelt tortabevonót. Belevegyítjük a maradék vajat, fényesre keverjük, majd rövid ideig hűlni hagyjuk. A langyos mázat vastagon, hullámosan a mézes tésztára simítjuk. Körülbelül 3 órára a hűtőbe tesszük, majd kockákra vágjuk, és tetszésetek szerint díszíthetitek!
Kellemes Sütögetést! :)